diumenge, 22 de maig del 2011

VALORACIÓ FINAL. Activitat 12

He de confessar que la nostra biblioteca, la de Sant Joan de Vilatorrada, deu ser la única de la comarca no té bloc ni facebook. I no és que no ens ho hagim plantejat i la idea ens entusiasma però abans volem estar segures de què fem i com ho fem. Encara no tenim gaire clar com mostrar-nos de forma virtual a la xarxa perquè la veritat és que veus de tot, desde blocs molt atractius, d'altres amb excés d'informació, d'altres només amb articles “còpiats i enganxats” d'altres llocs o bé els blocs que fa mesos que no han estat actualitzats. El mateix passa amb els facebooks. I és per això que no volem llençar-nos de qualsevol manera.

Per aquesta raó aquest curs m'ha vingut de perles per aprofundir i practicar amb eines que ja coneixia i coneixer-ne de noves. És complicat fer una tria del que podria resultar suficientment atraient i interessant pels possibles usuaris internautes amb tantes eines al nostre abast però a priori, el bloc sembla la opció més adient, almenys també com a “base” per després anar afegint d'altres eines com flickr, youtube , twitter etc Complicat també el tema dels continguts: què hi inclourem? Què hi podem mostrar que interessi/enganxi als usuaris i que no sobresaturi? Igual aquest també podria ser tema per un altre curs jejeje
Però com deia, amb aquest curs he acabat amb les idees bastant clares.

Les eines socials com facebook, twitter, myspace… permeten un contacte immediat amb l'usuari i això es molt interessant si realment aconseguim que l'usuari “conecti” amb nosaltres. Ambtot crec que val la pena provar-ho i fer l'esforç.

Flickr, Youtube i Audacity perfectes per mostrar fotografies, vídeos i audios dels diferents actes de la biblioteca. Allò que fins ara també fèiem per la col·lecció local o la memòria de cada any doncs posar-ho al servei de tothom qui vulgui conèixer què es fa a la biblioteca.

La inclusió de Rollyo perquè els usuaris puguin fer cerques més especialitzades al mateix que Delicious on l'usuari sempre podrà descobrir i guardar de forma ordenada noves pàgines web segons l'interès de cadascú.

Incloure Librarything al bloc és perfecte pels usuaris més lectors, ja me'n venen al cap uns quants que segur els hi encanta.

Netvibes, una eina que segur que molts pocs usuaris coneixen i que un cop t'hi fiques et fascina. Que cadascú pugui tenir un escriptori totalment personalitzat i actualitzat és molt interessant. Netvibes ho contemplo més com un recurs a disposició de l'usuari que no pas per la biblioteca, ja es va fer un intent fa uns anys a nivell de biblioteques i no va funcionar, de fet l'ús va arribar a ser gairebé nul. En el meu cas ho vaig atribuir que sencillament al meu lloc de treball no ho necessitava, i com sempre passa, per manca de temps i el fet d'haver de repetir tasques per poder-ho tenir a netvibes.

Arrel d'això, altre aspecte serà el de ensenyar als visitants del nostre blog com utilitzar els diferents recursos que mostrem i deixem al seu abast (per exemple Librarything o bé Netvibes). Ser els creador de mini tutorials també penso és imprescindible perquè l'usuari no es trobi perdut.

I també intentant mostrar que qui hi ha al darrera del blog i de la biblioteca som gent propera i més tractant-se la nostra, d'una biblioteca “de poble”, on el tracte proper i de tu a tu és present cada dia. Penso que resulta interessant que nosaltres mateixos dónessim exemple de totes aquestes eines, que comentéssim, deixéssim tweets, ens afegíssim al facebook de la biblioteca, fotografies del nostre lloc de treball, recomenacions de tota mena (llibres, música, pel·lícules, fotografíes....)

Està clar que això comporta dedicar-hi el seu temps però penso que val molt la pena ja que avui dia la majoria és mou a internet i seria una pena no aprofitar tot el que la xarxa ens ofereix.

Doncs bé, està clar que en la propera reunió de l'equip aquest curs serà el protagonista i tocarà fer una pluja d'idees i decidir-nos a veure com ens presentem a la xarxa que esperem sigui ben aviat!

Un plaer,

Marta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada